Boller med Samsø Hvedemel
Dejen klar til æltning
Den færdig æltede dej
Bollerne klar til at komme i ovnen
Den lækre krumme
Sidste weekend på
Bondens marked købte jeg mel fra Samsø Mel, jeg har læst meget godt om det og har
været spændt på at få det afprøvet. Jeg valgte at bruge Skærtofts Mølles
grundopskrift på brød, det basale brød. Sidste år var jeg til Brød og
Mad Festival på
Skærtoft Mølle. Hvor jeg så Hanne Risgaard vise, en meget interessant æltemetode,
se en demonstration her.
Skærtoft Mølle. Hvor jeg så Hanne Risgaard vise, en meget interessant æltemetode,
se en demonstration her.
Jeg har valgt at halvere
portionen, så den passer bedre til to personer og lige er en pladefuld boller.
Hvede boller
8 stk
500 g hvedemel
350-370 g vand (3 ½ dl,
er i mit målebære er 361 g)
10 g gær
10 g salt
Smuldre gæren ned i
melet, og bland salt og vand i, røres grundigt rundt.
Hæl dejen ud på bordet, jeg bruger en bage spartel til at ælte med. Jeg bruger den til at flytte dejen rundt på bordet, rundt og rundt og rundt.
Hæl dejen ud på bordet, jeg bruger en bage spartel til at ælte med. Jeg bruger den til at flytte dejen rundt på bordet, rundt og rundt og rundt.
Efter lidt tid tager jeg
fat i dejen, tag fat i to ”hjørner” af dejen og løft den op og stræk den ud, fold
den ned over resten af dejen, træk i mens de to hjørner fra hinanden.
Bliv ved til dejen ændre karakter og bliver smidig, meget luftig og mindre klistret.
Lav gluten testen.
Flyt dejen rundt på bordet med spatlen til dej kuglen har en glat overflade.
Læg dejen i en skål og dæk den til med et låg eller film. Skal hæve natten over i køleskabet.
Tag dejen ud af køleskabet og tænd ovnen på 220 (250) grader. Form dejen til 8 boller, som efter hæver imens ovnen varmer op, cirka en halv time.
Bages i 10-14 minutter. Husk at bank i bunden, for at høre om de er færdige.
Bliv ved til dejen ændre karakter og bliver smidig, meget luftig og mindre klistret.
Lav gluten testen.
Flyt dejen rundt på bordet med spatlen til dej kuglen har en glat overflade.
Læg dejen i en skål og dæk den til med et låg eller film. Skal hæve natten over i køleskabet.
Tag dejen ud af køleskabet og tænd ovnen på 220 (250) grader. Form dejen til 8 boller, som efter hæver imens ovnen varmer op, cirka en halv time.
Bages i 10-14 minutter. Husk at bank i bunden, for at høre om de er færdige.
Note: Vildt lækre boller, og det skriver jeg ikke bare fordi, jeg selv har bagt dem. Dejen var fantastisk at arbejde
med, var hurtigt meget levende og boblende, arbejdede med det samme. Jeg kan
meget anbefale at prøve Samsø Mel. Jeg glæder mig meget til at prøve ølandshveden.
Du kan sagtens bage bollerne ved 250 grader, så får de en endnu sprødere skorpe.
De ser vild lækre ud, de boller.
SvarSletHilsen Line
Enjoybeingduen.blogspot.dk
De var også virkelig lækre, og næsten endnu bedre om aftenen og til morgenmad, i morges. De har en sejhed som er jeg er vild med.
SletJeg har ellers været gået lidt i stå med min bagning, så er det rart at jeg stadig kan :-)
Lena