Hyldeblomstsaften klar til at trække
Hyldeblomstsaft
Hyldeblomstsirup
Jeg har
været lidt spændt på, hvor mange hyldetræer, jeg kunne finde i mit nye nærområde.
Jeg har fundet et sted med rigtig mange, som ligger væk fra
trafikforurening. Der har været mange blomster at plukke,så der kommer flere opskrifter i de næste indlæg.
Den hyldeblomstsaft
opskrift jeg har brugt i flere år er forsvundet, så jeg har stykket en ny en
sammen, ved at kigge hos Klidmoster, Signesmad og i Meyers kogebog
Almanak.
Portionen giver
5-6 liter
Hyldeblomster,
en stor bæreposefuld
4 L vand
2,2 kg rørsukker
6 citroner
2 tsk citronsyre, evt.
2 tsk citronsyre, evt.
Rens
forsigtigt hyldeblomsterne for insekter og kryb. Undgå at skylle hyldeblomsterne,
da meget af den gode smag sidder i pollen, som så forsvinder. Hvis du
bagefter vil bruge blomsterne til marmelade, skal du være ekstra grundig ellers
bliver saften sigtet. Klip de grove stilke af blomsterne, da de er bitre.
Klidmosters fantastiske råd til at undgå det bitre i citronen, skræl citronerne med en
tyndskræller, gem skallen. Skær enderne af citronen og skær det hvide af
citronen. Skær til sidst citronen i skiver.
Kog vand og
sukker op i en gryde, når den koger hældes den over hyldeblomsterne, citronskiverne
og skallen. Det
hele sættes på køl og skal trække i 3-5 dage.
Min stod på køl 5 dage. Saften sigtes gennem en fin si og hældes på
plastflasker og fryses. En lille portion kan hældes på en skoldet flaske til
brug med det samme. Saften har en holdbarhed på omkring 4 dage, efter åbning.
Note: En rigtig lækker saft, der smager meget rent af hyldeblomst.
Den er til den søde side, men det kan justeres ved at komme citronskiver i når saften
serveres.
Hyldeblomst Sirup
Jeg har
fundet inspiration til min sirup hos Cute carbs.
Her er min
version, giver cirka 2-3 dl sirup
24
hyldeblomster
3 dl vand
3 dl
rørsukker
1-2 citron,
skal og kød, en citron gemmes til at smage til
Følg samme fremgangsmåde, som ved hyldeblomstsaften.
Den sigtede
lage smages til med citronsaft og koges ind til sirupskonsistens. Det tager
længere tid end man lige tror, hold øje med at den ikke får for meget. Hældes
på en skoldet flaske og opbevares på køl.
Note:
Siruppen smager virkelig godt, har en tydelig hyldeblomstsmag. der er velafbalanceret,
så den ikke er hvinende sød. Tænker den må være god sammen med jordbær og hvor
jeg ellers bruger honning.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar